تئاتر هامون قصد دارد که در وبسایت و صفحه اینستاگرام خود به معرفی شخصیتهای برجسته و جریانساز تئاتر دنیا بپردازد. در بخشی از این برنامه، ۱۰ کارگردان برجسته تئاتر دنیا انتخاب شدهاند که به صورت هفتگی مطالب مربوط به آنها در همین صفحه پست خواهد شد.

وسوالد میرهولد؛ کارگردان و بازیگر 1874-1940
وسوالد میرهولد سازنده سیستم بیومکانیک است. او کار خود را در تئاتر هنر مسکو زیر نظر شناخته شده ترین چهره تئاتر یعنی کنستانستین استانیسلاوسکی آغاز کرد و توسط او و ولادمیر دانچنکو آموزش های اولیه را دید و در آنجا در ۱۸ نقش مختلف که بیشتر آنها نمایشنامههایی از چخوف بودند ظاهر شد.
میرهولد در دانشگاه در رشته حقوق تحصیل میکرد، هرچند که آن را نیمهکاره رها کرد. او قبل از ورود به دنیای تئاتر قصد داشت دریک گروه ارکستر بهعنوان ویولنیست حضور داشته باشد اما در روز آزمون پذیرفته نشد. میرهولد را در جهان با سیستم بیومکانیکش میشناسند، هرچند که او دستاوردهای گوناگونی در زمینه نمایش داشته است.
شاید بتوان گفت او اولین کارگردانی است که دیوار چهارم را درهم شکست؛ مثال این موضوع یکی از نمایشهایش است که آن را دریک سالن رقص برگزار کرد، درحالی که تماشاگران روی صندلیهایی نشسته بودند و بازیگران از آنها پذیرایی میکردند. مثالهای دیگری هم از شکستن دیوارچهارم در آثارش دیده میشود.
میرهولد در زمان انقلاب روسیه میزیست، یعنی زمانی که روسیه تزاری نابود شد و اتحاد جماهیر شوروی جای آن را گرفت. این کار میرهولد یعنی درگیر کردن تماشاگران با رویداد در حال اجرا ارتباط مستقیمی با این انقلاب داشت؛ هدف او مشارکت مردم در اتفاقاتی بود که درون جامعه در حال رخدادن بود.

اما کمی بپردازیم به شیوه سیستم بیومکانیک او. این سیستم با الهام از صنعتی شدن دنیا به وجود آمد؛ میرهولد قصد داشت بازیگرانش را همانند چرخ دندههای موجود در یک کارخانه به ماشینهایی بدون روح تبدیل کند و تاحد زیادی هم در این کار موفق بود. زمانی که این اندیشه در او پا می گرفت به دلیل مخالفت هایی که از طرف تئاترهنرمسکو با کار او شد از آنجا رفت و شروع به ساخت آثار خود کرد. البته که چند سال بعد استانیسلاوسکی در اواخر زندگیاش میرهولد را به عنوان جانشین خود در تئاتر هنر مسکو معرفی کرد.
سال ۱۹۳۰ جوزف استالین قوانینی را تعیین کرد که منجر به محدود کردن هنرمندان می شد؛ از آن ها خواسته شد تمام کارهایشان رئالیسم سوسیالیستی باشد؛ این موضوع هنر کارگاهی و آوانگارد را کاملا کور کرد و در این میان یکی از کسانی که دیگر نتوانست به کار خود ادامه دهد میرهولد بود.

درنهایت میرهولد به عنوان دشمن واقع گرایی سوسیالیستی طرد و از نظر سیاسی خطرناک شناخته شد؛ چندی بعد او را دستگیر و به اردوگاه کار اجباری در قطب شمال منتقل کردند. بعد از این دستگیری همسر او زینایدا رایخ را کشته یافتند در حالی که گلویش را بریده بودند. اینکه میرهولد در تبعید مرد یا خودکشی کرد مشخص نیست.
گزارش و ویدئو از مهرانا عیسیپور
پاسخ بدهید